Een nieuw huis? Creeër zo ook een veilig thuis!
Een nieuw huis gekocht of aan het verbouwen? Dan wil je uiteraard ook een veilig thuis. Niets is belangrijker dan dat je met een veilig gevoel even weg van huis kan gaan, al is het maar even naar de winkel gaan of een dagje werken. Als inbrekers aan jouw nieuwe en waardevolle spullen zitten ben je diep teleurgesteld en boos. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je jouw woning optimaal tegen inbrekers kunt beveiligen. Heerlijk toch?
1. Het juiste cilinderslot
Allereerst is het van belang om een sterk cilinderslot te hebben die de inbreker niet zomaar kan openen. Maar dit slot moet uiteraard wel in de buitendeur passen. Het is daarom van belang om de juiste maat te kiezen. Dit doe je door de cilindermaat van het oude slot op te meten. Je meet in millimeters vanuit het midden van het boutgat naar links en rechts. Dan heb je bijvoorbeeld 30/32 of 30/30. Vervolgens ga je kijken naar de inbraakwerendheid van het slot. Dit ligt eraan in hoeverre je jouw woning wil beveiligen en wat je budget is. In principe raden wij je aan om een cilinderslot met SKG*** keurmerk te kopen. De reden hiervan is dat je met dat slot maar liefst 5 minuten beveiligd bent tegen bijna alle inbraakmethodes, zelfs kerntrekken. En die 5 minuten duren een inbreker al snel te lang.
Daarnaast is het verstandig om een cilinderslot met certificaat te kiezen als je veel van huis bent en je sleutels uitleent aan een onbekende. Je wilt immers toch wel met een veilig en gerust gevoel van huis, zonder je al teveel zorgen te maken over inbrekers of ineens thuis te komen met vervelende verrassingen. Het certificaat is immers een bewijs als je sleutels bij laat maken. Alleen op vertoon van dat pasje kun je sleutels bij laten maken. Daardoor heeft bijvoorbeeld de tuinman, schoonmaakster, kinder- of dierenoppas geen schijn van kans om de sleutels bij te laten maken en op een later moment in te breken.
2. Kerntrekbeslag
Iedere deur is voorzien van deurbeslag of rozetten. Hierbij kan er voor simpel, goedkoop deurbeslag gekozen worden, maar er is ook duurder deurbeslag. Kerntrekbeslag is aardig prijzig, maar hier doe je dan ook langer mee. Inbrekers herkennen namelijk kerntrekbeslag en zien op die manier dat jouw woning tegen kerntrekken beveiligd is. Daardoor worden ze al snel afgeschrikt en gaan ze op zoek naar een andere woning die niet zwaar beveiligd is. Dit betekent dat er bij jouw woning minder snel een inbraakpoging gedaan zal worden en daardoor de deur, het beslag en het slot minder snel zal beschadigen. En daardoor bespaar je uiteindelijk meer geld, ondanks dat het beslag meer kost. En het geeft jou een fijner gevoel.
3. Gemak in huis
En als laatste is het fijn om gemak in huis te hebben. Maar hoe doe je dit dan precies? Allereerst heb je keuze uit een dubbele, enkele of knopcilinder. De dubbele cilinder komt het meeste voor en is voorzien van twee sleutelgaten. De enkele cilinder is bedoeld voor kastdeuren (zoals de meterkast) en kluizen. Dan is er de knopcilinder, die voorzien is van een slotgat aan de buitenkant van de deur en draaicilinder aan de binnenkant van de deur. Als er dan bijvoorbeeld een pakketbezorger, collectant of visite aan de deur staat, kan je eenvoudig en snel jouw deur van het slot afhalen en openen. Je hebt hierbij geen sleutel nodig. En als je de deur weer dicht doet en de knop omdraait ben je weer optimaal beveiligd. Ideaal dus.
Maar is jouw deur voorzien van glas en/of een brievenbus, dan zul je voor een cilinderslot met anti-manipulatieknop moeten kiezen. Anders komen inbrekers alsnog naar binnen. Daarnaast is het verstandig om voor gelijksluitende cilindersloten te kiezen. Hierdoor heb je namelijk maar één sleutel voor meerdere buitendeuren nodig. Daardoor loop je niet met een zware sleutelbos en hoef je niet telkens naar de juiste sleutel te zoeken. Bovendien kun je zelf bepalen op welke deuren gelijksluitende sloten komen. Denk aan de voor- en achterdeur, garagedeur, de poort of het hek, schuurdeur, deur van de kajuit, enzovoorts. Zo bepaal jij hoeveel gemak je in huis ervaart.