Verschillende soorten sloten en hun voordelen
Ben je op zoek naar mogelijkheden om de beveiliging van je woning te verbeteren, zonder in iedere hoek van je woonkamer een bewegingssensor op te moeten hangen? Een inbraak voorkomen begint vaak bij het kritisch beoordelen van de huidige sloten die je in huis gebruikt. Sloten die al tien of vijftien jaar oud zijn, bieden vaak nauwelijks weerstand aan een inbreker. Het maakt dat een inbreker relatief makkelijk binnen kan komen. Het vervangen van de sloten kan een goede eerste stap zijn in het verbeteren van de inbraakbeveiliging. Sloten zijn er in verschillende soorten en maten. Denk aan cilindersloten, insteeksloten en oplegsloten. Wat zijn de belangrijkste verschillen en wanneer gebruik je welk slot? In dit artikel lees je er meer over.
Cilindersloten voor de voor- en achterdeur
De voor- en achterdeur van je woning voorzie je van cilindersloten. Het zijn de meest stevige sloten. Belangrijk is dat een kozijn dik genoeg is om een cilinderslot te kunnen plaatsen. Bij deuren gaat dit vrijwel altijd op. Zou je een cilinderslot op een schuttingdeur of een raam monteren, dan is de kans groot dat het kozijn verzwakt wordt. Een cilinderslot wordt aangeboden met drie, vier en tegenwoordig ook vijf contactpunten. Des te groter het aantal punten waar het slot verbonden zit met het kozijn, des te veiliger is het slot ook. Kies bij voorkeur voor minimaal vier van deze verbindende punten. Het maakt dat het een inbreker veel moeite zal kosten om het slot open te breken.
Bijzetsloten voor het beveiligen van ramen
Zo belangrijk als het beveiligen van de voor- en achterdeur is, zo belangrijk is het ook om de ramen in huis te beveiligen met een goed slot. In het bijzonder wanneer het om een raam in de buurt van een plat dak of bijvoorbeeld een regenpijp gaat. Een inbreker zou bij de regenpijp omhoog kunnen klimmen, om vervolgens het raam te openen. Ramen worden over het algemeen beveiligd met een bijzetslot. Dit type slot wordt in verschillende varianten aangeboden. Denk aan het verschil tussen een opleg- en insteekslot. Het is afhankelijk van de dikte van het kozijn en de manier waarop je het raam opent, welke van deze sloten het meest geschikt is. Wordt het raam naar binnen toe geopend, of duw je deze naar buiten toe? In het eerste geval is een oplegslot vaak geen optie.
Sloten voor de schutting- en schuurdeur
Tot slot zijn er sloten voor een schutting- en schuurdeur. Zeker de schuurdeur moet van een slot worden voorzien. Je wilt voorkomen dat een inbreker fietsen of bijvoorbeeld gereedschap uit de schuur weg kan nemen. Door ook de schuttingdeur te beveiligen met een slot maak je jouw woning een minder aantrekkelijk doelwit voor de inbreker. Houd er rekening mee, dat een simpel slot volstaat voor de schuttingdeur. Een inbreker zou immers eenvoudig over de schutting heen kunnen klimmen.
Een slotenmaker kan je adviseren over de sloten die het meest geschikt zijn voor de beveiliging van jouw woning. Ook kan deze je meer vertellen over het SKG-keurmerk.