eetkamer-trends-2020-dineren-aan-een-ronde-eettafel

De keuze voor een houten eettafel is snel gemaakt. Je wordt echter vervolgens gestort in eeen wirwar van verschillende houtsoorten. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, stijl en prijs. In deze blog bekijken we de drie populairste houtsoorten voor meubels. Je leert alles over de kenmerken van teakhout, mangohout en eikenhout. Ook ontdek je de oorsprong, leer je de leeftijd van het hout herkennen en ken je de prijsniveaus. Zo kun je voorbereid op zoek naar jouw nieuwe houten eettafel.

Teakhout eettafel: stoer, robuust en vaak gerecycled

Het meeste teakhout is tegenwoordig gerecycled, een stuk duurzamer dan het gebruiken van nieuw teakhout. Door het recyclen krijgt deze houtsoort een robuuste uitstraling, zitten er vaak lichte verschillend in de houtkleur en is teak vaak ook ruwer dan andere houtsoorten. Kenmerkend aan teak is dat het, vooral buiten na een aantal jaren begint te verweren. De kleur verandert en wordt lichter, een kenmerk dat veel mensen mooi vinden aan teakhout. Voor binnenshuis is teak uitermate geschikt voor de eettafel. Qua prijs is teakhout duurder dan mangohout, maar betaalbaarder dan eikenhout.

Mango hout eettafel: warme, betaalbare houtsoort

Een eettafel van mangohout heeft een warme kleur. Hoe jonger het mangohout, hoe meer er een roodachtige kleur aan het hout zit. Zo herken je dan ook de leeftijd van het hout, en het geeft jou de mogelijkheid om te kiezen voor een roodtint of een geelachtige tint in het hout. Echter kun je ook met houten eettafels van teakhout met lak de kleur aanpassen naar de kleurtint die jij mooi vindt. Zo past de houten eettafel helemaal bij de rest van de inrichting.

Eikenhout eettafel: hoge kwaliteit, strak en kenmerkendEikenhout is kenmerkend door de hoge kwaliteit en de strakheid waarmee het hout doorgaans wordt bewerkt. Een eikenhouten tafel kan op talloze manieren bewerkt worden met lak. Op die manier kun je een eigen kleur en stijl kiezen voor het tafelblad. De prijs van eikenhout ligt hoger dan bij teakhout en mangohout, maar dat komt vooral door de lange kweektijd en de lange levensduur van een eikenhouten eettafel.